Worden bestsellers binnenkort door AI geschreven? (1)

Op internet zijn felle discussies opgelaaid over het gebruik van AI bij het schrijven van een boek. Over een paar jaar zou schrijven niet meer dan het invoeren en aanscherpen van trefwoorden zijn, waarna er een boek komt uitrollen dat door een bestseller auteur kan zijn geschreven. Waar of niet waar? Feit is dat AI inmiddels door veel schrijvers wordt gebruikt en dat de toepassingsmogelijkheden legio zijn. Tijdens het schrijven schakel ik ook regelmatig AI in. Laat me je vertellen hoe dat voor mij werkt.

 

AI komt voor mij om de hoek kijken bij het aanbreken van de herschrijffase. Zinnen die niet lekker lopen en tekst die wat uitgebreider mag, leg ik voor aan AI (gratis versie). Meestal geef ik ‘opdrachten’ als: ‘scherp aan’, ‘herschrijf’, ‘corrigeer’ en ‘breid uit’. Tussendoor stel ik AI ook vragen die betrekking hebben op research. Wanneer ik mijn daglimiet - dat heb je bij de gratis versie - heb bereikt, schakel ik over op een ander AI programma. De ingestelde schrijfstijl van het eerste programma bevalt me; met de output van het tweede programma kan ik minder. Ik weet dat schrijfstijl instelbaar is, maar dat even terzijde.

 

 

Wat doe ik met de uitkomsten? Ik geloof niet dat het is voorgekomen dat ik de door AI voorgestelde tekst letterlijk overnam. Of het was mijn schrijfstijl niet, of er staan woorden in die ik nooit gebruik. In mijn volgende blogje ga ik hier verder op in.

(Leuk detail: de opdracht bij het plaatje was: Kun je een afbeelding maken van de mogelijkheden van AI, GPT chat, tekst op een humoristische en kleurrijke manier?)